Från Stavsnäs till Sandhamn: En skärgårdsidyll att upptäcka

14 februari 2024 Alice Pettersson

editorial

I ingressen till vår virtuella utflykt får vi en inblick i vad som väntar oss på denna pittoreska resa från Stavsnäs till Sandhamn. Två pärlor i Stockholms skärgård, där resan lika mycket är en del av upplevelsen som destinationen i sig. Följ med på en resa där hav möter himmel och natur och historia flätas samman i harmoni.

Upplev Stavsnäs Vinterhamn: Startpunkten till äventyret

Stavsnäs Vinterhamn är en livfull knutpunkt för alla som vill utforska skärgården. Från denna pittoreska hamn avgår båtar till många av skärgårdens öar, men ingen destination är lika eftertraktad som Sandhamn. Innan du ens kliver ombord på båten kan du njuta av Stavsnäs Sandhamn genuina skärgårdskänsla, där småbåtshamnens sorl och doften av hav möter besökaren.

Vinterhamnen är en charmig portal för både lokalbefolkning och turister. Härifrån kan man på sommarhalvåret ta sig vidare till skärgårdens smultronställen, och under de kallare månaderna ger den skydd mot öppna havets hårda vindar. Promenera längs de små bryggorna, känn stämningen och kanske hitta någon lokal delikatess att ta med ombord på båtresan till Sandhamn.

Kryssningens charm: Färden till Sandhamn

Att resa till Sandhamn är en upplevelse i sig och inget vanligt transportsträck. När fartyget lämnar Stavsnäs Vinterhamn och glider ut på de öppna vattnen, börjar ett miniäventyr genom en av världens mest betagande skärgårdar. Här ser man öar och holmar passera, var och en med sin egen unika karaktär och historia. Segelbåtar och skärgårdskryssare delar det glittrande vattnet med dig, medan sjöfåglarna följer i båtens kölvatten.

Det är en resa som erbjuder tid för reflektion och avkoppling, långt borta från stadens brus. Man kan välja att sitta invirad i en filt på däck och bara njuta av skärgårdens natursköna vy, eller så kan man umgås inne i båtens salonger med en kopp kaffe och något att läsa. När man närmar sig Sandhamn, blir havet öppnare och det är som att hela horisonten vidgas.

stavsnäs sand harbour

Ett skärgårdsparadis: Sandhamns unika atmosfär

Väl framme i Sandhamn möts man av en ö med en anrik sjöfartshistoria och en levande småstadskänsla. Sandhamn, beläget på ön Sandön, är känd för sina vita stränder, sina pittoreska trähus och sina livliga seglingsmöten. Ön är en centralpunkt i den årliga seglartävlingen Gotland Runt, och dess seglarhotell vittnar om ett rikt maritimt arv.

Här finns gott om aktiviteter för den äventyrslystne. Man kan vandra längs naturstigar, hyra kajak eller SUP för att paddla runt i lugna vikar eller bara njuta av de vackra stränderna. Maten är också en stor del av Sandhamn-upplevelsen, med allt från färska skaldjur till traditionella svenska smårätter. En dag i Sandhamn kan avslutas perfekt med en solnedgång vid vattnet, där himlen skiftar i dramatiska färger.

När det är dags att återvända efter en dag i paradiset, eller om du önskar upptäcka ännu mer av den underbara skärgården, så är båtresan tillbaka till fastlandet ett perfekt tillfälle att reflektera över dagens minnen. Och för den som söker det bästa sättet att njuta av skärgårdsupplevelsen till fullo, är Roslagens Sjötrafik ett utmärkt alternativ.

Med Roslagens Sjötrafik kan du räkna med pålitliga och mysiga transporter mellan Stavsnäs och Sandhamn, men även till många andra smultronställen i skärgården. Komfort och genuin skärgårdskänsla sammanvävs i deras tjänster, och du kan lita på att deras erfarna besättning tar dig till din destination på ett säkert och trevligt sätt. 

Fler nyheter

16 januari 2024

Vad är hybridbil